Teatrul de Stat Constanța - festivalurile lunii septembrie

Teatrul de Stat Constanța - festivalurile lunii septembrie
18-09-2023

Vara s-a terminat, iar odată cu ea și SEAS- Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului. Dar Teatrul de Stat Constanța își continuă călătoria. Luna aceasta câștigătorul premiului UNITER pentru Cel mai bun spectacol, SEASIDE STORIES, regia Radu Afrim, a fost invitat la două festivaluri importante: Festivalul de Teatru Piatra Neamț 2023 și Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, Chișinău. 

Ediția din anul acesta al Festivalului de Teatru Piatra Neamț s-a intitulat Zona de siguranță. Ediția cu numărul 34 a propus texte contemporane românești și spectacole care pun în discuție teme relevante și subiecte arzătoare pentru societatea de azi. 

SEASIDE STORIES cu  pleiada de povești împrăștiate de-a lungul verii, s-a integrat perfect în acest peisaj de manifestări artistice.

În data de 8 septembrie, spectacolul s-a jucat în deschiderea Festivalului de Teatru Piatra Neamț pe scena Teatrului Tineretului Piatra Neamț. Imediat după sesiunea de aplauze binevenite, distribuția s-a reîntâlnit cu publicul pentru o discuție moderată de scriitoarea Daria Ancuța. „Conversația din miez de noapte” ne-a surprins în cel mai plăcut mod cu feedback-ul și perspectivele interesante primite direct de la public.

Cinci zile mai târziu, SEASIDE STORIES a ajuns la Chișinău. În data de 13 septembrie, spectacolul s-a jucat pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești. Desfășurată sub genericul „Atât de aproape”, cea de-a VIII-a ediție a reunit teatrele din România și Republica Moldova, având ca invitat special un teatru din Ucraina, și a cuprins, pe lângă spectacole de teatru, expoziții de carte rară și fotografie și conferințe despre arta teatrală, audiții de spectacole radiofonice în premieră și program de reprezentații în aer liber. Festivalul este organizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău în colaborare cu Institutul Cultural Român prin reprezentanța sa la Chișinău, Ministerul Culturii din România, Ministerul Culturii din Republica Moldova și Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, și, pentru al treilea an consecutiv, Reuniunea Teatrelor Naționale Românești la Chișinău s-a bucurat de Înaltul Patronaj al Președinției Republicii Moldova, dar și al Președinției României. Trebuie menționat că Teatrul de Stat Constanța este singurul teatru invitat la Chișinău care nu are titulatura „național” în denumire, dar sperăm ca această omisiune să fie remediată în viitorul apropiat.

Dar SEASIDE STORIES nu este singurul spectacol al Teatrului de Stat Constanța invitat la festivaluri. 8 TAȚI, spectacolul pentru care regizoarea Irisz Kovacs a fost nominalizată la Premiul UNITER pentru Debut, face parte din programul Festivalului Internațional de Teatru și Arte Performative Brăila.

În data de 27 septembrie, la ora 20:00, spectacolul 8 TAȚI, va fi reprezentat pe scena sălii studio a Teatrului „Maria Filotti” Brăila în cadrul Festivalului Internațional de Teatru și Arte Performative Brăila.

Devenit deja tradiție pentru publicul brăilean, Festivalul Internațional de Teatru și Arte Performative Brăila se întoarce cu o nouă ediție care va cuprinde evenimente culturale ce promit a acoperi toate preferinţele culturale ale tuturor categoriilor de public: spectacole ale Teatrului „Maria Filotti” Brăila, dar și spectacole invitate, conferinţe, lansări de carte și expoziții ce se vor desfășura pe parcursul a nouă zile.

Toamna abia a început, iar noi tot cu gândul la drum suntem. SEASIDE STORIES încă nu și-a terminat călătoria. În data de 6 octombrie, spectacolul va avea o reprezentație în cadrul Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași 2023, organizat de Teatrul „Luceafărul” Iași. În aceeași lună, pe data de 24 și 25 octombrie, spectacolul va ajunge și pe scenele capitalei, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, în cadrul Festivalului Național de Teatru– cel mai important festival din România. 

Publicul bucureștean va avea ocazia să  vizioneze în data de 12 octombrie o altă producție a Teatrului de Stat Constanța, JOCURI ÎN CURTEA DIN SPATE, în regia Dianei Mititelu care, în anul 2021, a câștigat Premiul UNITER pentru Debut. Spectacolul, un veteran al festivalurilor, va face parte din programul Festivalului Internațional de Teatru Tânăr Excelsior, X-FEST, organizat de Teatrul Excelsior București.

Spectacolul 8 TAȚI  va mai avea în toamna aceasta încă o reprezentație în deplasare, în data de 14 octombrie, în cadrul Festivalului „Săptămâna Teatrului Tânăr” Buzău, organizat de Teatrul „George Ciprian” Buzău cu sprijinul Consiliului Județean Buzău.