Teatrul de Stat Constanța – festivalurile lunii octombrie

Teatrul de Stat Constanța – festivalurile lunii octombrie
07-11-2023

Se pare că tinerețea înflorește toamna, cel puțin atunci când vorbim despre festivalurile de teatru adresate acestei categorii de public și de artiști.

În luna octombrie, Teatrul de Stat Constanța a fost invitat la alte câteva festivaluri importante din țară. În prima săptămână a lunii, spectacolul premiat de UNITER, „Seaside Stories”, în regia lui Radu Afrim, a fost jucat pe scena Sălii Mari a Teatrului Luceafărul din Iași, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași 2023, în prezența regizorului și a scriitoarei Nicoleta Dabija, autoarea unuia dintre textele incluse în spectacol. Ediția cu numărul 16 a festivalului a avut ca temă relația mult dezbătută, „feminin-masculin”.

„Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya, regia Diana Mititelu (Premiul UNITER pentru Debut 2021) a fost spectacolul invitat la București pentru a participa la Festivalul Internațional de Teatru Tânăr Excelsior, „X-Fest” 2023. Debutul acestui festival – adresat tot publicului tânăr, o categorie de public întrucâtva neglijată în România – a abordat tema „Limite/Limits”, pe care spectacolul TSC s-a pliat perfect. Reprezentația „Jocuri în curtea din spate”  a avut loc în data de 12 octombrie, ora 20:00, pe scena Teatrului Mic, la Sala Atelier. Imediat după spectacol a avut loc o dezbatere pornind de la tema importantă propusă spectatorilor: abuzul, cauzele lui psihologice, impactul pe care îl are asupra victimei cât și modalități de prevenire a acestuia. Dezbaterea, moderată de Emil Tatu, avocat și realizator TV din Constanța, s-a desfășurat într-un mod dinamic, dar respectuos față de subiectul atât de acut și care pune în oglindă capcanele și neajunsurile societății de azi.

De la București la Buzău, de la un festival la altul, în două zile, dar de data aceasta, cu spectacolul „8 TAȚI” în regia lui Irisz Kovacs. De zece ani, „Săptămâna Teatrului Tânăr” transformă toamna buzoiană în sezonul tinerilor artiști. Au fost invitați peste 70 de creatori, o selecție de spectacole dintre cele mai apreciate, printre care și „8 Tați”. Spectacolul s-a jucat chiar în deschiderea Festivalului „Săptămâna Teatrului Tânăr” Buzău 2023, pe scena Teatrului „George Ciprian”.

În cadrul celui mai important festival din țară - Festivalul Național de Teatru, desfășurat la București și organizat de UNITER, echipa Teatrului de Stat Constanța a avut parte de un mini-maraton: trei reprezentații ale spectacolului „Seaside Stories” în două zile. Deși inițial au fost programate două reprezentații, faptul că biletele s-au epuizat în câteva minute de la punerea lor în vânzare a determinat programarea unei a treia. Astfel, un spectacol care durează circa trei ore a fost jucat pe scena Sălii mari „Ion Caramitru” a Teatrului Național „I.L. Caragiale” București, în 24 octombrie, la ora 20:00, și în 25 octombrie la orele 12:00 și 18:00, ceea ce a însemnat, în egală măsură, un mare efort și o mare satisfacție pentru trupa Teatrului de Stat Constanța.

Deși periplul TSC prin festivaluri de teatru ar fi continuat și în luna noiembrie, modificările legislative care au împiedicat organizarea, în ultimele luni ale anului, de manifestări de acest fel au determinat anularea a două deplasări programate.