JOCURI ÎN CURTEA DIN SPATE

JOCURI ÎN CURTEA DIN SPATE
  • de Edna Mazya
  • Traducere: Ada-Maria Ichim
  • Regia artistică și ilustrația muzicală: Diana Mititelu
  • Scenografie: Răzvan Bordoș
  • Lighting design: Cristian Niculescu
Premiera: 29 februarie 2020
Durata: 1h 10min, fără pauză
14

Edna Mazya nu doar că reface procesul unui eveniment extrem de violent din viața unor tineri, dar analizează și mecanismele psihologice care au permis producerea lui. „Jocuri în curtea din spate” este un spectacol despre cruzime, o radiografie a psihicului adolescentin, o poveste despre patru băieți și o fată care trăiesc ultima lor zi de libertate, de copilărie, de nevinovăție. Ultima zi fără consecințe! Piesa s-a bucurat de un succes enorm atât în Israel, cât și în alte țări în care a fost montată, mai ales pentru că transpune o poveste adevărată, a procesului agresorilor în cazul unui viol asupra unei adolescente de 14 ani, întâmplat într-o comunitate rurală din nordul țării. Cazul i-a șocat pe israelieni, iar achitarea inițială a făptașilor a declanșat proteste masive în toată țara. Publicitatea din jurul procesului a determinat mai multe femei să capete curaj și să raporteze diverse forme de agresiune ținute sub tăcere.

Distribuție

Video

Cronici

Spectacolul realizat de Diana Mititelu la Constanța se așază în spectatori cu răbdare și profund. Intens prin problematica expusă, el capătă o încărcătură simbolică prin opțiunea regizorală și scenografică. (...) „Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya, spectacolul de debut al tinerei regizoare Diana Mititelu, montat la Teatrul de Stat din Constanța, poartă impregnat un univers foarte special. Din povestea israeliană care a șocat un popor întreg, Diana Mititelu alege să pună în lumină relațiile dintre adolescenți și motivațiile pentru care, sub pretextul unui joc erotic-agresiv, își distrug propriile destine. (...) Un spectacol de văzut și de gândit la rece, despre relativitatea faptelor noastre și despre lucrurile pe care ar trebui să le vorbim cu adolescenții. Despre cum sexul a fost întotdeauna o formă de putere… uneori necontrolată. (Elena Coman, „(Ne)vinovat! Jocurile continuă în curtea din spate”)

Elena Coman / Amfiteatru

https://amfiteatru.com/2020/03/04/nevinovat-jocurile-continua-in-curtea-din-spate/

Clar, este un spectacol care nu place. Nu în sensul comun al cuvântului. De ce? Pentru că este un spectacol incomod, care răscolește, care contrariază, dar este jucat atât de bine încât la finalul lui rămâi fără cuvinte, dar cu multe întrebări mute, nerostite. Abia după ce scena s-a golit, după ce ieși din starea de perplexitate, întrebările încep să-și caute răspuns. Pentru că „Jocuri în curtea din spate“ nu este un spectacol pe care îl uiți imediat după ce ai ieșit din sala de spectacole. Într-un fel, te bântuie. Este un spectacol, pe care dacă l-ai văzut vrei să-l revezi. Mai ales că rolul feminin este interpretat de două actrițe cu personalități diferite, astfel încât, deși replicile sunt același, cel care le-a văzut pe amândouă are impresia că a văzut două spectacole diferite. (Mirela Stîngă - „Jocuri în curtea din spate“ sau când inocența dispare la o aruncătură de… minge)

Mirela Stîngă / Cultura Constanța

https://culturaconstanta.ro/jocuri-in-curtea-din-spate-sau-cand-inocenta-dispare-la-o-aruncatura-de-minge/

Jocuri în curtea din spate e un spectacol care ar trebui văzut de copii, părinţi şi profesori, şi ulterior gândit şi disecat la rece. El arată cât de relative sunt faptele noastre şi pune în lumină relaţiile dintre adolescenţi şi motivaţiile pentru care, sub pretextul unui joc erotic, aceştia îşi distrug propriile destine. Astfel ne e oferită o lecţie dură despre maturizarea precoce, manipulare şi responsabilitate. (Teodora Ghica - „Repercusiunile jocului - Jocuri în curtea din spate la DbutanT, 2020”)

Teodora Ghica / Liternet

https://agenda.liternet.ro/articol/24996/Teodora-Ghica/Repercusiunile-jocului-Jocuri-in-curtea-din-spate-la-DbutanT-2020.html