CRIMA DIN STRADA LOURCINE

CRIMA DIN STRADA LOURCINE
  • de Eugène Labiche
  • Traducere: Violeta Popa
  • Regia: Vlad Cristache
  • Scenografia: Andreea Tecla, Mădălina Niculae
  • Muzica originală: Tibor Cari
  • Lighting design: Alexandru Bibere
Premiera: 08 mai 2021
Durata: 1h 30min, fără pauză
AG

Să te trezești pe jumătate îmbrăcat, fără să știi cum ai ajuns acasă, cu un gol de memorie în privința serii petrecute în oraș și să descoperi un alt bărbat în patul tău, la fel de sumar îmbrăcat!

Să aflați din ziar amândoi că umbrela și batista pe care le-ați pierdut au fost descoperite în contextul unei crime oribile. Și să urmeze o zbatere din răsputeri pentru ștergerea urmelor unei fapte de care niciunul dintre voi nu-și amintește, dar toate indiciile duc la concluzia că e posibil să o fi comis.

Să fugi, să reduci la tăcere martorii, să te speli pe mâini de tot și de toate. Să scapi de această nenorocire care s-a abătut asupra ta, ca de un vis urât. Este posibil oare?

Divertisment autentic, de cea mai bună calitate; o poveste delicioasă în care comicul de situație se combină cu o dinamică excelentă a personajelor; un decor colorat, de Belle Epoque, plin de elemente surprinzătoare; un band care, răspunzând la indicațiile dirijorale ale personajelor principale, acompaniază live actorii; suspans și tensiune, dar mai ales haz, de care avem cu toții nevoie în aceste timpuri de boală și teamă continuă.

Distribuție

Cronici

Lecția de firesc a fost oferită de o comedie franțuzească scrisă de Eugène Labiche, a cărei acțiune se petrece în 1857. O comedie plină de vervă și de întâmplări neprevăzute care-i pune pe jar, perpelindu-i bine de tot, la foc mic, pe doi foști colegi de liceu, care se reîntâlnesc după mulți ani la un banchet al foștilor absolvenți de la Labadens. Pusă în scenă de regizorul Teatrului de Stat Constanța, Vlad Cristache, comedia câștigă în amploare, prin muzica originală compusă de timișoreanul și premiatul Tibor Cári, și interpretată live de Elena Gatcin – pian, Marian Gănescu – clarinet și Marius Cristian Zaval – percuție, la indicațiile „dirijorale“ ale personajelor principale. Reîntâlnirea foștilor colegi e una cu bucluc, pentru că cei doi, amețiți de tot felul de licori bahice sunt loviți de amnezie și se trezesc a fi principalii suspecți ai unei crime feroce. Probele incriminatorii sunt menționate la gazetă, în articolul „Crima din strada Lourcine“. Și de aici, un veritabil tur de forță, un întreg consum de energie, pentru a ascunde probele incriminatoare și mai ales pentru a scăpa de martori, momente în care comedia capătă accente de thriller. (...) Cei doi foști colegi (Oscar Lenglumé și Leopold Mistingue) sunt personajele principale din „Crima din strada Lourcine“, dar acționează de parcă ar fi un singur personaj. Se completează reciproc în gest și în cuvânt (rostit și cântat). Marian Adochiței și Andrei Cantaragiu formează un cuplu comic plin de vervă. (...) Întreaga acțiune a comediei muzicale se desfășoară în decorul plin de culoare și strălucire (o mulțime de perne multicolore, aruncate de-a valma pe pat și pe jos, candelabre răsturnate pe post de… suport de umerașe, colivii suspendate). Acesta, la fel ca și costumele elegante ale personajelor amintesc de tihna unui alt veac, sunt realizate de scenografele Mădălina Niculae și Andreea Tecla cu care Vlad Cristache a colaborat la cel dintâi spectacol montat pentru Teatrul de Stat Constanța, „Lasă-mă să intru!“, de Jack Thorne.

Mirela STÎNGĂ

https://culturaconstanta.ro/crima-din-strada-lourcine-ras-si-stranut-la-liber/