Autor: Matei Visniec

ȘOBOLANUL REGE – 12.04.2019 – ora 19:00
Regia
Radu Dinulescu
Scenografie
Sanda Mitache
Muzică
Mihnea Brumariu
Montaj video
Alexandru Bibere
Durată
120 minute
Avertisment
Spectacol nerecomandat minorilor
Distribuție
Iulian Enache,Remus Archip,Maria Lupu,Marian Adochitei,Mihai Sorin Vasilescu,Andrei Cantaragiu,Adrian Dumitrescu,Mirela Pana,Georgiana Mazilescu,Ana Maria Stefan
Sinopsis

Într-un loc din Balcani se războiesc, concret, cu gloanţe şi sânge, două tabere care fraternizează în fiecare seară, în faţa televizorului, îşi vând arme şi muniţie una alteia şi ar face orice pentru mediatizarea conflictului lor. De fapt, nici măcar nu sunt două tabere, căci beligeranţii se luptă, la nivel profund, cu ei înşişi, încercând să-şi facă mizeria cunoscută lumii, să apară la televizor. Este o lume urâtă şi nebună, a cărei interfaţă cu publicul o reprezintă jurnalistul, interpretat de Iulian Enache. Obiectivul său devine, pe parcurs, câştigarea coroanei de rege al audienţei, a primului loc în jurnalele de ştiri.

Dramaturgul Matei Vişniec, totodată jurnalist la Radio France International, cunoaşte din interior provocările actuale ale acestei meserii, felul în care jurnalismul senzaţionalist a ajuns să reprezinte esenţa mizeriei umane, aşa cum şobolanul este imaginea absolută a murdăriei.

Alianţa cu şobolănimea – comunitate metaforă a comunismului –, văzută ca o salvare din mizeria ce ne îngroapă, este fatală pentru umanitate.

Video