Autor:

Săftița Miturile Cetății – 21.06.2019- 21:30

Sinopsis

Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti prezintă în cadrul Festivalului Internațional de Teatru MITURILE CETĂȚII, ediția aIVa, spectacolul-concert SĂFTIȚA susținut de cunoscutul virtuoz al țambalului, Marius Mihalache, împreună cu echipa sa de muzicieni de elită, ”Marius Mihalache Band”:

Marius Mihalche – țambal
Arabela Nicolau – voce
Lorin Mihalache – tobe
Marius Gagiu – caval, flaut
Nicolae Baran – bass

✔ Durata: 1h 30 min (fără pauză)

————-
Săftiţa – un proiect balcanic, adus pe scena Sălii Studio, fără decoruri ori lumini complicat orânduite, cu un virtuoz al ţambalului şi trupa sa (ce se confundă, în bună parte, cu propria-i familie). Toată întâmplarea are pe vino-ncoa’. Cu talent, cu perseverenţă şi alte câteva ingrediente indispensabile, Marius Mihalache s-a afirmat, în timp. Ar fi putut, poate, să trăiască bine (adică îmbelşugat şi neimpozitat) acasă, cântând pe la nunţi şi alte chermeze. Dar – spre cinstea lui – a preferat să se arunce, cu har şi curaj, în vâltoarea prelucrărilor şi a adaptărilor folclorice. Aşa a îndrăznit şi a ajuns să evolueze artistic pe mari scene muzicale ale lumii, de la Scala din Milano la stabilimente de spectacol de pe Broadway, NYC. Instrumentul său cu corzi şi ciocănele s-a dovedit lipsit de complexe în faţa unor arii celebre compuse de Rahmaninov, Chopin, Schumann, Schubert sau Mozart. Unul dintre cele mai importante momente din cariera sa a fost întâlnirea cu Chick Corea, alături de care a susţinut o serie de concerte. A cântat şi a făcut înregistrări alături de Gloria Gaynor, Nina Simone, Steve Vai, Kitaro şi de alţi muzicieni cunoscuţi pe plan mondial, dobândindu-şi prestigiul său de instrumentist absolut original, scoţând din străvechiul ţambal lăutăresc o bogăţie de sonorităţi, unele nemaiîntâlnite. Dintre acestea, el împărtăşeşte câteva în spectacolul-concert de la Bucureşti. Toată întâmplarea e antrenantă, dezvăluind resursele expresive şi emoţionale ale folclorului balcanic, antrenând spectatorii într-o stare participativă de bucurie, împărtăşită de toţi membrii trupei sale: Arabela Nicolau – voce (de soţie!); Marius Gagiu, zis Mandela – („băiatul meu”, la flaut şi caval); Lorin Mihalache fiul – tobe; Florin Parfene – bass. Pe alocuri, sentimentalismul parental pare a se supune, duioşia ţambalului lăsând tobele filiale să bubuie în voia lor, după modelul Ţăndărică – Ovidiu Lipan. Cui îi place. Cui nu… să-şi astupe urechile şi să ia totul prin prisma slăbiciunilor paterne. În fond, şi Verde Împărat i-a cedat lui Prâslea, lăsându-l să facă ce-i dădea inima ghes, nu?

Peste toate, vocea puternică a Arabelei Nicolau se ocupă de partea „cuvântătoare”. O face cu mult aplomb, cu dezinvoltură blond-spontană, cu look-ul său de Ileană Cosânzeană puţin mai matură. Nici de cântat nu cântă rău, pe alocuri chiar antrenant, având marele merit să ne amintească şi să ne trimită cu gândul şi cu dorul către cântecele şi vocea nemuritoare ale Mariei Tănase. Spre finalul deschis sărbătorilor naţionale şi religioase, antrenul dobândeşte accente voios-săltăreţe, optimiste, apăsat naţionaliste, Dumnezeu e invitat şi rugat să-i ocrotească pe români… Aceştia se bucură şi cântă la unison cu trupa; nu chiar ca la Cenaclul Flacăra, dar orişicât… străduinţa există. (Dacă nu ar fi fost vorba despre un film sovietic, aş fi ajuns, poate, la sintagma „toată lumea râde, cântă şi danse
Bogdan Burileanu, Agenda Liternet

„În Săftița – Balkanic Project, Marius Mihalache îi are alături de el pe scenă pe Arabela Nicolau (voce), Lorin Mihalache (tobe), Marius Gagiu (caval, flaut), Nicu Băran (chitară bass). Profesioniști din cap până în picioare, care știu să se lase conduși de Marius Mihalache, astfel încât ceea ce aude din sală să cucerească și pe cel mai țâfnos spectactor. Și am văzut în Sala Studio a TNB oameni din toate categoriile: și tineri, dar și mai puțini tineri, rockeri, iubitori de muzică clasică (îi știu pe câțiva, pentru că-i văd fie la Sala Radio, fie la Ateneu). Un public eterogen, dar iubitor de muzică de cea mai bună calitate, care a rezonat de la primele două melodii cu muzicienii și care s-au lăsat seduși de Săftița lui Marius Mihalache & band. […]

Cronici:
E de apreciat faptul că Marius Mihalache s-a lăsat mai puțin vizibil în acest concert, pe el ca instrumentist, în favoarea partenerilor de scenă. Dar îi veți simți implicarea în fiecare notă auzită pe scenă, căci da, Săftița – Balkanic Project face parte din Stagiunea 2018-2019 a TNB, deci îi puteți (re)asculta și anul viitor. Dacă nu l-ați ascultat niciodată pe Marius Mihalache cum vrăjește țambalul e cazul să vă luați bilete la Săftița. Dacă știți ce poate face cu acest intrument, iarăși e cazul să luați bilete, pentru că veți auzi sonorități necaracteristice lui (semn că MM încă mai are de spus multe din punct de vedere muzical!). Dacă vreți să vă deconectați de la nebunia cotidiană, mergeți la TNB să vă luați doza de frumos și de optimism. Eu închei mulțumindu-le pentru că mi-au salvat finalul de an și pentru că m-au ajutat să-mi iau la revedere de la un 2018 așa cum trebuie: cu zâmbetul pe buze.”
Nona Rapotan, bookhub.com

Spectacol-concert în Piața Ovidiu, Constanța.
EVENIMENT CU INTRARE LIBERĂ