Autor: după Miguel de Cervantès

Omul care l-a ucis pe Don Quijote
Categorie:
Spectacole TSC - "Festivalul Miturile Cetății"
Regia
Sarkis Tcheumlekdjian
Adaptare / Dramatizare
Sarkis Tcheumlekdjian
Muzica originală
Gilbert Gandil
Light design
Stephen Vernay
Durată
o oră şi 10 minute
Avertisment
nerecomandat minorilor sub 14 ani
Distribuție

DON QUICHOTTE / SANCHO PANZA / CERVANTÈS: Déborah Lamy

MUZICIAN: Gilbert Gandil

Sinopsis

Sarkis Tcheumlekdjian se întoarce la realismul magic când explorează aventurile lui Don Quijote și Sancho Panza. Adaptarea sa pune accentul pe prietenia emoționantă a celor doi bărbați și pe neîncrederea pe care ei o cultivă împotriva lui Cervantes, scriitorul care a anunțat încă din prologul cărţii sale moartea eroului: „Această carte este a lui patrie și, de asemenea, mormântul său!”

Un moment de teatru suspendat și baroc, punctat de muzică și cântece, care ne duce la granița dintre realitate și fantastic și ne permite să ne revizităm visele din copilărie

Don Quijote a visat să călătorească și, asemenea lui, actrița ne face să călătorim. Mai întâi în timp, prin costumul său şi prin gesturile care ne trimit către ritualuri şi efecte ale teatrului din Orientul Îndepărtat. Are prezența impunătoare a unei figuri legendare. Dar ne poartă, totodată, şi prin amintirile noastre. Fiind o prezență feminină care încorporează personaje masculine, ea creează distanța ce oferă tuturor posibilitatea de a resuscita aceste personaje prin propriile amintiri. Cultivă pe alocuri umorul și stăpânește o voce virtuoză care dă consistenţă personajelor Cervantes, Quijote şi Panza sau o transformă într-o vrăjitoare tulburătoare. Omul care l-a ucis pe Don Quijote, un spectacol cu un titlu enigmatic, este o operă dramaturgică foarte frumoasă, care reflectă în mod strălucit alegerile împărtășite și asumate între regizor, actriță și muzician” (Michel Dieuaide – Cele trei lovituri)

Video