Autor: Sofocle

Oidip
Categorie:
Spectacole TSC - "Festivalul Miturile Cetății"
Regia
Silviu Purcărete
Scenografia
Dragoş Buhagiar
Adaptare / Dramatizare
Silviu Purcărete
Traducere
Constantin Georgescu, Simona Georgescu, Theodor Georgescu
Light design
Dragoş Buhagiar
Muzica originală
Vasile Şirli
Durată
o oră şi jumătate
Avertisment
NU
Distribuție

OIDIP, regele Tebei – Constantin Chiriac IOCASTA,  soţia lui Oidip, Antigona, fiica lui Oidip – Ofelia Popii; ISMENA, fiica lui Oidip – Diana Fufezan; TIRESIAS, proroc orb, PĂSTORUL bătrân, THESEU, regele Atenei – Diana Văcaru Lazăr; CREON,  fratele Iocastei – Cristian Stanca; POLYNEIKES, fiul lui Oidip – Ioan Paraschiv; MESAGERUL – Adrian Matioc; VESTITORUL DIN CORINT – Pali Vecsei

Sinopsis

Producţia Teatrului Naţional din Sibiu este o adaptare după „Oedip la Colonos” şi „Oedip Rege” de Sofocle şi surprinde prin forţa viziunii aproape cinematografice a montării regizorului care îmbină realul cu imaginarul, dezvoltând o poetică a detaliilor sfâşietoare. „Oidip este unul dintre cele mai frumoase texte ale literaturii dramatice. Aşa cum s-a mai remarcat, m-am întors după mulţi ani la tragedia greacă, prilej de a-mi exercita din nou pofta de a crea aceleaşi imagini cu care nu mai lucrasem de mult“, a declarat regizorul în timpul repetiţiilor de la Sibiu.

Regizorul

Silviu Purcărete este, practic, unul dintre întemeietorii Festivalului „Miturile cetăţii”. Producţia sa din 1978, „Legendele Atrizilor”, a inaugurat „Serile de teatru antic”, având o singură reprezentaţie, la Cetatea Histria.  Era regizor la teatrul din Constanţa, avea pe atunci doar 28 de ani şi a devenit apoi unul dintre cei mai cunoscuţi regizori din România.

A fost Director General al Teatrului Bulandra din Bucureşti şi al Centre Dramatique National Limoges. Alături de colaborările cu cele mai importante teatre româneşti din Bucureşti, Craiova, Constanţa şi Sibiu, a regizat producţii pentru Royal Shakespeare Company la Nottingham Playhouse, Burgtheater Viena, Théâtre de l’Union Limoges, Teatrul Naţional Bergen, Det Norske Teatret Oslo, Teatro Nacional San Joao şi Katona Jószef Theatre Budapest; dar şi pentru Opera din Bonn, Opera Naţională a Ţării Galilor, Staatsoper Viena, Scottish Opera şi Opera din Essen.

Producţiile lui au fost prezentate la festivaluri importante din întreaga lume, incluzând festivalurile Edinburgh Internaţional, Avignon, Tokyo, Montreal, Melbourne, Glasgow, Bath, Varna şi Gdansk.

„Undeva în Palilula” este primul său film, lansat în 2012.

Numeroasele premii ale lui Silviu Purcărete includ Premiul Criticilor la Festivalul Internaţional de la Edinburgh 1991 pentru Ubu Rex cu producţia Scene din Macbeth; Premiul Peter Brook în 1995 pentru producţia O furtună, pusă în scena la Nottingham Playhouse; Premiul Criticilor la Festivalul de Teatru Dublin din 1996; şi Premiul Special al Juriului în 2006 la International Shakespeare Festival, Gdansk. A primit distincţiile Chevalier dans l’Order des Arts et des Lettres şi medalia Ordinul Naţional Steaua României.

Video