Autor: Conor McPherson

Navigatorul – Miturile cetăţii – 26.06.2019 – 19:00

Autor

Conor McPherson

Traducerea

Bogdan Budes

Regia

Cristi Juncu

Scenografia

Cosmin Ardeleanu

Coregrafie

Bordas Attila

Durată

2h 30 min (cu pauză)

Distribuție

James „Sharky” Harkin – Theo Marton
Richard Harkin – Nicu Mihoc
Ivan Curry – Dan Rădulescu
Nicky Giblin – Costin Gavază
Mr. Lockhart – Richard Balint
Maria – Ale Ţifrea

Sinopsis

Navigatorul este o piesă scrisă de autorul dramatic Conor McPherson în anul 2006. Acțiunea este plasată în Baldoyle, o suburbie din Dublin, în Ajunul Crăciunului. Piesa îl are în centru pe James „Sharky” Harkin, un alcoolic care locuiește cu fratele său orb și în vârstă – Richard Harkin. Pe măsură ce încearcă să stea departe de băutură pe perioada sărbătorilor, Sharky trebuie să îi țină piept irascibilului Richard, dar și propriei conștiințe care îl bântuie.

„Navigatorul” a fost nominalizată la Premiile Tony și Premiul Olivier pentru Cea Mai Bună Piesă.

Pentru rolul Mr. Lockart, actorul Richard Balint a câştigat la Premiile UNITER 2019, Premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar.

★★★★★ „Spectacolul de teatru târgumureşean care mi-a plăcut enorm şi pe care mi-aş dori să îl văd prin varii festivaluri este Navigatorul de Conor McPherson, în regia lui Cristi Juncu, la Compania Liviu Rebreanu a Teatrului Naţional Târgu Mureş.”
Andrei Vornicu, LiterNet.ro

★★★★★ „Nu am nici o ezitare să afirm că Navigatorul de Conor McPherson (regia Cristi Juncu,Teatrul Național Tîrgu Mureș) este cel mai bun spectacol al anului 2018 (firește, cu rezerva că n-am văzut toate producțiile anului), iar Ovidiu Ghiniță – cel mai bun actor pentru rolul din Tatăl de Florian Zeller (regia Radu Iacoban, Teatrul Clasic „Ioan Slavici“, Arad). Navigatorul este o reinterpretare, în cheie contemporană, a pactului cu diavolul; curajoasa (și reușita) tentativă a lui McPherson a găsit în Juncu un hermeneut remarcabil și în cei cinci actori de la Tîrgu Mureș niște interpreți excepționali. Un spectacol la care se rîde cu hohote, dar care îți provoacă la final acel de neuitat frison cathartic.”
Claudiu Groza, Dilema veche

★★★★★ „Spectacolul lui Cristi Juncu are datele unei povești de iarnă despre șansa omului de a se căi și de a-și schimba radical viața în pragul unei mari sărbători. Cu o tematică emoționantă, care dă de gândit fiecăruia dintre noi, spectacolul abundă, totuși, în glume (pe alocuri) facile, dar care par să facă deliciul publicului. Navigatorulconstruiește, coerent și unitar, un crâmpei din viața unei familii înconjurate de mediocritate și singurătate, dar care are parte de un happy end; șansa unui nou început.”
Elena Coman, Yorick.ro

★★★★★ „Nu are rost să ne ascundem după degete și să intrăm în supraanalize întortocheate fără să precizăm din capul locului: doamnelor și domnilor, vorbim de o capodoperă teatrală!
Este un spectacol cutremurător, înfiorător, infernal de bun în primul și în primul rând datorită actorilor: Theo Marton, Nicu Mihoc, Dan Rădulescu, Costin Gavază, Richard Balint și, chiar dacă cu un rol marginal, Ale Țifrea. O asemenea naturalețe pe scenă și o asemenea dedicație pentru niște roluri ni se oferă extrem de rar, poate o dată pe an, poate o dată la un deceniu. E ca un pact nedorit cu Diavolul, care își înfige ghearele și colții în tot ce mișcă pe scenă și dincolo de ea, suge și scuipă afară cu o sălbăticie dezlănțuită orice urmă de platitudine sau dulcegărie dezgustătoare și lasă la suprafață doar cruda, nesăbuita oglindire a realității… un pact nedorit care, în definitiv, se întoarce în favoarea noastră, a tuturor.”
Tomck@t, Special Arad