Autor: Shelagh Stephenson

MEMORIA APEI – AVANPREMIERĂ – 20.09.2019 – 19:00
Categorie:
Repertoriu Teatrul de Stat Constanța

Autor

Shelagh Stephenson

Regia

Vladimir Anton

Scenografia

Maria Miu

Asistent scenografie

Diana Sav

Lighting design

Lucian Moga

Distribuție

Vi                                                Laura Iordan– Adrian

Teresa                                        Dana Dumitrescu

Mary                                          Alina Manțu

Catherine                                   Georgiana Rusu

Mike                                           Andu Axente

Frank                                          Liviu Manolache

Sinopsis

Trei surori, Teresa, Mary și Catherine, se întâlnesc, după mulți ani în care nu s-au văzut, cu ocazia tristă a înmormântării mamei lor.

În ciuda despărțirii îndelungate, cele trei își reiau, cu naturalețe, rolurile și pozițiile în familie, rememorând întâmplări din copilărie, reînviind rivalități și certuri vechi, ceea ce dă naștere unor scene de un umor savuros. Fiecare dintre surori se află în câte o relație și fiecare relație este într-un moment de criză. Conflictele sunt alimentate de alcool și marijuana, astfel ieșind la iveală frustrări și adevăruri pe jumătate conștientizate sau blocate cu bună-știință.

Din nevoia de răspunsuri și din problemele nerezolvate apare și fantoma mamei, Vi, ea arătându-se aceleia dintre surori care are mai multă nevoie de ea. Dar mama este o prezență inefabilă pe toată durata spectacolului, prin aceea că totul se petrece în dormitorul ei, între obiectele printre care a trăit, iar acțiunea secundară, ce învie amintirile, este sortarea rochiilor sale, fiecare având încărcătura evenimentelor unde au fost purtate.

În momentele în care tensiunea dintre surori crește și se reglează conturi mai vechi, iubitul căsătorit al lui Mary, Mike, și soțul Teresei, Frank, încearcă să intervină pentru a le calma, dar nu au nicio șansă în fața femeilor dezlănțuite.

Amintirile celor trei sunt discordante, surorile nu reușesc să se pună de acord asupra adevărului obiectiv al unor evenimente trăite laolaltă.

Dar, în final, atunci când se pregătesc să plece la înmormântare, conflictele, invidia, rivalitățile sunt depășite, legătura de sânge și iubire dovedindu-se mai puternică. Pentru prima dată, sunt pe aceeași lungime de undă în privința unei amintiri pe care o împărtășesc. Așa se explică metafora din titlu, „memoria apei” fiind un concept din medicina homeopatică: presupusa proprietate a apei de a păstra memoria substanțelor care au fost dizolvate în ea chiar și după ce toate aceste substanțe sunt eliminate.

Fotografii

Video