Autor: Eugène Ionesco

Lecția – Miturile Cetății – 29.06.2019 – 19:00

Autor

Eugène Ionesco

Traducerea

Vlad Zografi și Vlad Russo

Regia

Radu Iacoban

Scenografia

Cezarina Iulia Popescu

Video design

Tudor Prodan

Light design

Bogdan Gheorghiu

Durată

1h 40 min

Sound design

Aida Sosic

Distribuție

Profesorul – Cristi Iacob
Marie, Servitoarea Profesorului – Liliana Pana
Eleva – Silvana Mihai

Sinopsis

„Lecția. Dramă comică”: titlul și descrierea alăturată de Eugène Ionesco oferă indicii clare care vin în întâmpinarea spectatorului curios despre ce tip de spectacol urmează să vizioneze.
Două personaje – un profesor și o elevă – se întâlnesc pentru o lecție, iar genul spectacolului poate fi comedie sau drama. Sau, pentru că vorbim despre o piesă absurdă, ambele.
Avem, așadar, parte de o întâlnire între un neinițiat și un maestru, care se desfășoară într-un cadru la început cât se poate de recognoscibil și care se transforma pe nesimțite într-un imn al non-sequiturului. Râsul se transformă în frică, iar frica duce la milă și empatie.”
Radu Iacoban

★★★★★ „Cristi Iacob construieste un profesor care o ia razna gradat, cu pofta, curiozitate si crescanda mirare. Liliana Pana e o slujnica-mama cu accente sisifice, pe deplin cunoscatoare a nesfarsit-repetabilului scenariu al lectiei. Cearcanele rimelate ale celor doi fixeaza genul programului: horror! Silvana Mihai e juna in toate: costumatie, intonatie, meditatie. ”
Mihai Brezeanu, LiterNet.ro

★★★★★ „Radu Iacoban dă spaţiu de manifestare textului ionescian, deci, implicit, actorilor. Exploatând discret dar percutant resursele comice, regizorul mizează pe ritmul, muzicalitatea şi tensiunea partiturii dramatice. Asistăm la spectacolul mai curând agreabil, relaxant, al acumulărilor de energie.”
Razvana Nita, Acta est fabula

★★★★★ „Lecţia” de Eugène Ionesco, în regia lui Radu Iacoban, la Teatrul Mic este un spectacol a cărui structură conţine posibilitatea inserturilor de contraste relevante şi plauzibile. Pornind de la tema piesei – raportul de putere interşanjabil dintre maestru şi ucenic – şi din asumarea sa drept dramă comică de către autor, Radu Iacoban construieşte piesă cu piesă un turn din piese ale unui joc Jenga în care echilibrul instabil necesită logică, luciditate, umor şi spirit ludic pentru a fi entertaining.
Alina Epîngeac, Yorick.ro