Autor: Cristian Mitescu

Lebedele – Miturile Cetății – 21.06.2019 – 11:00

Scenariul și regia

Cristian Mitescu

Scenografie

Eugenia Tărășescu-Jianu

Muzica

Alexandru Berehoi

Coregrafia

Ionuț-Sergiu Anghel

Interdicție

6+

Durată

55 minute (fără pauză)

Distribuție

Daniela Vlad, Clara Ghiuvelechian, Lică Gherghilescu, Daniel Minciună, Andrei Stroescu, Arina Cojocaru, Tiberiu Roșu, Rovena Paraschivoi

Sinopsis

Spectacolul este o adaptare neconvențională, dar plină de sensibilitate și profesionalism a frumoasei povești aparținând lui H. Ch. Andersen, regia și scenariul fiind semnate de Cristian Mitescu, actor, scenarist și regizor de teatru de animație. Decorurile magnetizante ce îi poartă pe copii într-o lume plină de mistere sunt lucrate cu măiestrie de scenografa constănțeană Eugenia Tărășescu-Jianu, cu o coloană sonoră coordonată de compozitorul Alexandru Berehoi, cu versuri pline de umor și impact emoțional ce ajută la dezvoltarea prezentării personajelor. Coregrafia spectacolului este realizată de talentatul coregraf Ionuț-Sergiu Anghel.
Alături de blânda și curajoasa Eliza care se sacrifică și pătrunde într-o lume a tăcerii pentru a rupe vraja aruncată asupra celor 11 frățiori ai ei, cei mici vor întâlni personaje ca vicleana Mașteră, Împăratul, cruda Babă Zdreanța, Prințul, misterioasa Zâna Morgana, spiritele sau Pisica vrăjitoarei și vor învăța cât de important este să îți prețuiești familia (Eliza suferă enorm că ea și frățiorii ei sunt orfani de mamă) cât și faptul că bunătatea și blândețea reprezintă întotdeauna soluțiile în abordarea unor situații extreme în viață.
„Cine are o mamă, de-i bună sau rea,/ S-o prețuiască așa cum e ea,
E totuși mama ta!/ E rău să nu ai mamă, asta puțini o știu.
Ai grijă, bagă de seamă/ Până nu e prea târziu!”
În final, binele învinge și Eliza reușește prin sacrificiul pe care îl face pentru frățiorii ei, transformați în lebede de vrăjitoarea cea rea, să rupă vraja aruncată asupra lor .

★ ★ ★ ★ ★ „Plin de culoare, cu jocuri de lumini și efecte speciale, cu păpuși realizate de Eugenia Tărășescu-Jianu, cu măiestria-i binecunoscută, cu o muzică creată de tânărul compozitor Alexandru Berehoi, având rolul de a puncta elementele cheie ale spectacolului, cu monologuri și dialoguri muzicale, cu o coregrafie ritmată, realizată de Ionuț-Sergiu Anghel și cu verva și devotamentul actorilor și al păpușarilor, spectacolul atrage atenția publicului prezent în sală.
Eliza, surioara celor 11 frățiori transformați în lebede de vrăjile Mașterei, este interpretată cu multă sensibilitate de Daniela Vlad. Deosebit de înduioșător (deși poate prea lung) este cântecul trist al Elizei, care-și plânge mama cea bună, plecată mult prea devreme în lumea celor drepți.”