Autor: August Strindberg

DE PAȘTI – Săptămâna Patimilor
Categorie:
Repertoriu Teatrul de Stat Constanța
Regia
Zoltan Schapira
Scenografie
Dr.Olivia Costea
Montaj video
Zoltan Schapira
Costume
Dr.Olivia Costea
Decoruri
Zoltan Schapira
Distribuție

Maria Lupu, Adrian Dumitrescu, Ana Maria Ștefan, Laura Iordan Adrian, Dorel Vişan, Mihai Sorin Vasilescu, Andrei Cantaragiu.

Sinopsis

Strindberg este un uriaş al literaturii suedeze și universale, punând bazele literaturii şi poeziei suedeze moderne. Temele abordate de Strindberg au făcut ca pătura socială situată la putere în vremea sa să nu-i acorde meritata recunoştinţă. Şi în piesa noastră, De Paşti, Strindberg este de partea celui slab, dând speranţe pentru viitor, ne îndeamnă la iertare, pace şi înţelegere, fapte prin care omul se purifică, iar societatea poate deveni mai bună.

În concepţia mea am ales un spaţiu convenţional pentru a păstra universalitatea povestirii din piesă. Timpul si spaţiul nu sunt definite în convenţie, doar costumele marchează secolul în care se petrece acţiunea, pentru a nu se confunda cu prezentul. Simbolurile, tradiţiile vremii şi modernitatea limbajului fac ca spectatorul să simtă gustul amar al prezentului.

Trăim probleme sociale de acum 115 ani. Ce a schimbat timpul în viaţa noastră? În cazul în care, de-a lungul anilor, problemele nu s-au schimbat, poate societatea să se schimbe?

Dacă spectatorul, în drum spre casă, va reflecta asupra problemelor prezentate în spectacol şi hotărârile luate de el „mâine” vor fi mai bune, ne-am atins scopul.

Cu dragoste,

Prof. Dr. Zoltan Schapira

Video