Autor: după Jules Tasca

Balcanicele
Categorie:
Spectacole TSC - "Festivalul Miturile Cetății"
Regia
Alexander Hausvater
Scenografie
Zsolt Fehérvári
Adaptare / Dramatizare
Alexander Hausvater
Muzică
Yves Chamberland
Coregrafie
Momo Sanno
Light design
Lucian Moga
Durată
90 minute
Avertisment
Nu
Distribuție

SAMIRA – Andreea Tănase, AMINA – Carmen Ionescu, HERAK – Constantin Florescu, VLACO – Liviu Cheloiu, JELA – Elisabeta Rîmboi, NADIA – Ioana Repciuc, MAREK – Cătălin Mareş, SOLDAT – Liviu Pintileasa

Sinopsis

Balcanicele este un spectacol puternic încărcat din punct de vedere politic, întrucât este vorba despre drama inimaginabilă a femeilor musulmane din Bosnia, în timpul conflictului armat cu Serbia, la sfârșitul secolului 20. Este un spectacol despre evenimente reale trecute sub tăcere în mod sistematic, nu doar de comunitatea internațională, ci chiar şi de victime. Violurile sistematice ale femeilor musulmane de către soldații sârbi, aflați sub ordin, într-un plan fără precedent de a provoca sarcini, pentru a crește ponderea de populație sârbă din teritoriul bosniac constituie un capitol deosebit de dur al istoriei recente și al istoriei cruzimii umane, în general.

Imposibilitatea relatării acestor atrocități este scrisă chiar în natura credinței islamice, întrucât recunoașterea acestor evenimente ar submina total însăși țesătura fundamentală a familiei în cadrul paradigmei culturale islamice. Din acest motiv, spectacolul Balcanicele își propune să dea o voce, să atragă atenția asupra acestui fenomen, pentru a problematiza tăcerile la care ne supunem și validitatea motivelor pentru care refuzăm comunicarea, la toate nivelurile interacțiunii interumane – de la familie la politică externă.

Video