Autor: Martin McDonagh

BILLY ȘCHIOPUL – PREMIERĂ – 15.06.2019

Traducerea

Vlad Massaci & Cristi Juncu

Regia

Vlad Massaci

Scenografia

Iuliana Vîlsan

Video

Dilmana Yordanova / Kotki Visuals

Ilustrația muzicală

Vlad Massaci

Asistent regie

Teodora Petre

Asistent de scenografie

Andrei Șova

Distribuția

Nicodim Ungureanu, Vlad Bîrzanu / Vlad Lință, Laura Crăciun, Mirela Pană, Mihai Sorin Vasilescu, Marian Adochiței, Andrei Cantaragiu, Otilia Nicoară, Mircea Dumitru Siromașenco

Sinopsis

“Dacă, văzând spectacolul, cineva se întreabă de ce l-ar interesa pe el ce se întamplă într-un sat din indepărtata Irlanda și ce relevanță are asta pentru spectatorul din România, aș vrea să atrag atenția asupra faptului că cele două lumi, aflate la distanță așa de mare, sunt uluitor de similare. Mereu m-a mirat această asemănare dintre români și irlandezi. Cred că asemănarea stă într-o istorie similară a sărăciei și opresiunii care ne-a modelat de-a lungul timpului și ne-a dat și o armă a supraviețuirii: umorul. Similar totuși, nu identic. Rămâne ca spectatorii să descopere singuri aceste similitudini. Sunt atât de evidente încât nu vreau să le enumăr aici.

Piesa lui Martin McDonagh vorbește despre umanitatea celor care par sălbatici, cruzi și lipsiți de orice empatie, dar care în sinea lor păstrează multă milă, înțelegere și dragoste pentru semeni.

Personajul principal, insă, este limbajul. E un text despre cum oamenii simpli, neștiutori în ale corectitudinii politice, folosesc limba ca să exprime ce gândesc, nu ca să ascundă ce gândesc.

E o comedie neagră, care, în fond, ne spune că nu cuvântul e cel care jignește ci atitudinea. E ca atunci când un copil iți trântește în față un adevăr dar o face cu toată candoarea. De altfel, un copil a spus „regele e gol”. Personajele lui McDonagh nu sunt altceva decât niște adulți care și-au păstrat candoarea de copii.

Relațiile dintre ei nu sunt idilice dar sunt cinstite. Iată o atitudine de care ne îndepărtăm din ce în ce mai mult, din păcate.”

Vlad Massaci

Video