FESTIVALUL „MITURILE CETĂŢII” – EDIŢIA A TREIA,

OPT ZILE DE SPECTACOLE VALOROASE

PENTRU CONSTĂNŢENI ŞI TURIŞTI

 

Festivalul Internaţional de Teatru „MITURILE CETĂŢII” (FMC) a ajuns anul acesta la a treia ediţie, continuarea lui fiind o reuşită a actualei echipe a Teatrului de Stat Constanţa (TSC) şi onorând eforturile şi succesele generaţiilor anterioare.

Publicul constănţean a arătat, prin participarea numeroasă pe parcursul primelor două ediţii, că apreciază şi doreşte acest festival, oferind astfel cea mai puternică motivaţie pentru consolidarea tradiţiei.

Spectacolele programate în perioada 20 – 27 iunie 2018 au loc la sediul Teatrului de Stat Constanţa, pe scena în aer liber amplasată în Piaţa Ovidiu, la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Căluţul de Mare”, la Termele Romane,  la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” şi pe platoul din faţa Cazinoului din Constanţa, iar manifestările culturale conexe se desfăşoară la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie şi la Biblioteca Judeţeană „I. N. Roman”.

Foarte important este că Festivalul Internaţional de Teatru „MITURILE CETĂŢII” dă prilejul unor cooperări largi între instituţii de cultură ale oraşului şi judeţului. Pe lângă instituţiile enumerate mai sus, TSC mai colaborează pentru organizarea festivalului cu Muzeul de Artă Populară  şi cu Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada”.

Festivalul cuprinde 22 de spectacole, ale unor trupe teatrale din ţară şi din străinătate. Dintre participanţi, enumerăm Teatrul Naţional „I. L. Caragiale”, Teatrul „Regina Maria” Oradea, Teatrul Municipal Baia Mare, Teatrul Odeon, Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul „Fani Tardini” Galați, Teatrul Național „Lucian Blaga“ Cluj-Napoca, Teatrul Act, Unteatru, Teatrul Excelsior din Bucureşti, Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, Teatrul „Al. Davila” Pitești.

Teatrul Astragali din Italia revine la FMC, din Franţa participă Compania „Premier Acte” din Lyon, din Israel, Teatrul Yiddishpiel Tel Aviv, dar este programat şi un spectacol coproducţie realizat de Compania Teatrală Aradi Kamaraszínház (din Arad) și Baza Teatrală de la Zsámbék, Ungaria.

Urăm bun venit în festival Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria” din Constanţa, care participă cu spectacolul premiat la Olimpiada Naţională de „Arta actorului”, dar şi Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, care vine la Constanţa cu un spectacol de licenţă!

Festivalul este completat cu lansări de cărţi şi de reviste de profil, dar şi cu un colocviu prin care celebrăm Centenarul Marii Uniri, sub titlul „100 de ani de teatru în România Mare”. La colocviu, care va fi moderat de selecţionerul festivalului, cronicarul de teatru Doru Mareş, participă regizori apreciaţi, actori, directori de teatre, cronicari, şi folosim acest prilej pentru a aduce în discuţie teme importante pentru creatorii teatrului.

Organizat de Teatrul de Stat Constanţa, cu susţinerea financiară a Consiliului Judeţean Constanţa, Festivalul Internaţional de Teatru „Miturile cetăţii” este o continuare a „Serilor de teatru antic”, desfășurate în anii ’70 în județul Constanța, o tradiție prețuită de localnici, o tradiție ce face parte din moștenirea culturală a regiunii.

Un profesionist al teatrului – Doru Mareş, selecţionerul festivalului

Doru Mareş este selecţionerul Festivalului Internaţional de Teatru „Miturile cetăţii” de la prima sa ediţie contemporană, din 2016. Activitatea profesională a lui Doru Mareş are mai multe dimensiuni. Prima despre care trebuie să vorbim în contextul festivalului este cea de cronicar teatral: este laureat al premiului UNITER pentru „Cel mai bun critic de teatru” pe 2015. Activitatea sa publicistică însumează peste 1.400 de articole de critică în domeniile teatru şi literatură, reportaj cultural şi social, eseu, poezie, traduceri în reviste dintre cele mai diverse din ţară şi din străinătate. În prezent cronicile sale teatrale apar în revista Teatrul Azi şi în revista online Yorick. Tot în această calitate este membru al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT)

Doru Mareş este şi membru al UNITER şi a condus, timp de patru ani, Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe. Din 2011 este secretarul literar al Teatrului „G. Bacovia” din Bacău.

Doru Mareş este, totodată, poet, traducător, membru al Uniunii Scriitorilor din România.  Opera de traducător din limba franceză este prodigioasă, cuprinzând peste 72 de titluri. A făcut parte atât din jurii ale unor concursuri literare, cât şi din jurii ale unor concursuri naţionale şi internaţionale de teatru şi de dramaturgie.

Ca selecţioner şi organizator, şi-a pus amprenta asupra  Galei UNITER, Festivalului Internațional al Recitalurilor Dramatice Gala STAR/Valentin Silvestru al Teatrului Municipal „Bacovia” din Bacău, Festivalului de Teatru Scurt al Teatrului „Regia Maria” din Oradea, Festivalului de Teatru Tragos al Teatrul „Jean Bart” din Tulcea, Festivalului Internațional de Teatru Atelier al Teatrului „Andrei Mureșanu” din  Sfântu Gheorghe, iar în prezent şi asupra Festivalului Internațional de Teatru Miturile cetății, de la Constanţa.

Galerie video