FESTIVALUL „MITURILE CETĂŢII” – EDIŢIA A TREIA, OPT ZILE DE SPECTACOLE VALOROASE PENTRU CONSTĂNŢENI ŞI TURIŞTI  

 

Festivalul Internaţional de Teatru „MITURILE CETĂŢII” (FMC) a ajuns anul acesta la a treia ediţie, continuarea lui fiind o reuşită a actualei echipe a Teatrului de Stat Constanţa (TSC) şi onorând eforturile şi succesele generaţiilor anterioare.

Publicul constănţean a arătat, prin participarea numeroasă pe parcursul primelor două ediţii, că apreciază şi doreşte acest festival, oferind astfel cea mai puternică motivaţie pentru consolidarea tradiţiei.

 

Spectacolele programate în perioada 20 – 27 iunie 2018 au loc la sediul Teatrului de Stat Constanţa, pe scena în aer liber amplasată în Piaţa Ovidiu, la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Căluţul de Mare”, la Termele Romane,  la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” şi pe platoul din faţa Cazinoului din Constanţa, iar manifestările culturale conexe se desfăşoară la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie şi la Biblioteca Judeţeană „I. N. Roman”.

Foarte important este că Festivalul Internaţional de Teatru „MITURILE CETĂŢII” dă prilejul unor cooperări largi între instituţii de cultură ale oraşului şi judeţului. Pe lângă instituţiile enumerate mai sus, TSC mai colaborează pentru organizarea festivalului cu Muzeul de Artă Populară  şi cu Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada”.

Festivalul cuprinde 22 de spectacole, ale unor trupe teatrale din ţară şi din străinătate. Dintre participanţi, enumerăm Teatrul Naţional „I. L. Caragiale”, Teatrul „Regina Maria” Oradea, Teatrul Municipal Baia Mare, Teatrul Odeon, Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul „Fani Tardini” Galați, Teatrul Național „Lucian Blaga“ Cluj-Napoca, Teatrul Act, Unteatru, Teatrul Excelsior din Bucureşti, Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, Teatrul „Al. Davila” Pitești.

Teatrul Astragali din Italia revine la FMC, din Franţa participă Compania „Premier Acte” din Lyon, din Israel, Teatrul Yiddishpiel Tel Aviv, dar este programat şi un spectacol coproducţie realizat de Compania Teatrală Aradi Kamaraszínház (din Arad) și Baza Teatrală de la Zsámbék, Ungaria.

Urăm bun venit în festival Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria” din Constanţa, care participă cu spectacolul premiat la Olimpiada Naţională de „Arta actorului”, dar şi Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, care vine la Constanţa cu un spectacol de licenţă!

Festivalul este completat cu lansări de cărţi şi de reviste de profil, dar şi cu un colocviu prin care celebrăm Centenarul Marii Uniri, sub titlul „100 de ani de teatru în România Mare”. La colocviu, care va fi moderat de selecţionerul festivalului, cronicarul de teatru Doru Mareş, participă regizori apreciaţi, actori, directori de teatre, cronicari, şi folosim acest prilej pentru a aduce în discuţie teme importante pentru creatorii teatrului.

Organizat de Teatrul de Stat Constanţa, cu susţinerea financiară a Consiliului Judeţean Constanţa, Festivalul Internaţional de Teatru „Miturile cetăţii” este o continuare a „Serilor de teatru antic”, desfășurate în anii ’70 în județul Constanța, o tradiție prețuită de localnici, o tradiție ce face parte din moștenirea culturală a regiunii.

 

6.6.2018