Un spectacol-eveniment dedicat scriitorului Marin Sorescu , de la a carui nastere s-au implinit 80 de ani.
Dramatizare dupa poemele din ciclul La lilieci, spectacolul este o reconstituire anecdotica a satului oltenesc, imbinand comicul cu momentele lirice, totul intr-o cheie ironica.
MARIN SORESCU (19.02.1936 Bulzești, jud.Dolj - 8 12.1996 București), poet, dramaturg, prozator, eseist, traducător. Membru titular al Academiei Române.
Operele sale au fost traduse În peste 20 de țări, Însumând peste 60 de cărți apărute peste hotare. S-a distins și prin preocuparea pentru pictură, deschizând numeroase expoziții În țară și străinătate. Distincții : Premiul Academiei Române (1968,1977), Medalia de aur pentru poezie "Napoli ospite", Italia (1970) - Premiul Academiei Române pentru dramaturgie (1970) "Le Muse--,acordat de Academie delle Muse, Florența,(1978), Premiul Internațional de Poezie --Fernando Riell", Madrid,Spania (1983), Premiul Herder, acordat de Universitatea din Viena in 1991, pentru Întreaga activitate, Premiul Uniunii Scriitorilor din România (de șase ori, pentru poezie, teatru și critică literară). La lilieci este un "ciclu rural" de poeme: Cartea I,1973, Cartea a-II-a,1977, Cartea a-III-a,1980, Cartea a-IV-a ,1988, Cartea a-V-a,1995.

"Fericirea, Învierea,timpul, moartea, sinuciderea, ceilalți, credința, dragostea, speranța, teme mari ale reflecției filozofice, devin prin modalitatea de alipire și mixare a lui Sorescu nu subiecte de reflecție concentrată, ci realități palpabile mai mult sau mai puțin inteligibile. Cred că singura lui libertate În fața acestei ordini de lucruri este umorul. La Sorescu totul plutește, el pune semne la fiecare pas, să știi unde să te oprești, În caz de ceva. Să nu tot mergi Înainte. Să nu te rătăcești.

«La Lilieci» este o carte cu amintiri din copilărie, un foto frame al satului natal despre care Sorescu spunea: «...satul a ținut sute de ani locul cetății antice. Eu văd satele românești ca niște cetăți Închise, având tot ce le trebuie, În interiorul zidurilor diafane de orizont. Și lumea asta, și lumea cealaltă, totul acolo, din hotar În hotar.»

Adesea echivala satul românesc cu un punct de sprijin: «... din care nu vreau să răstorn pământul, ci numai să-l văd. Sunt mai modest ca Arhimede. E minunat să ai o obârșie, un loc al copilăriei care te marchează și pe care, după aceea, să Încerci să-l explici.»
«Niște... năroji» prelungește aceste explicații făra a Încerca să justifice, să explice. Zgândăre pe ici, pe colo, În sufletul spectatorului și Îi lasă lui plăcerea de a construi ficțiuni explicative. Câteodată este plictisitor să te tot cunoști până la adânci bătrâneți."

IULIAN ENACHE

Durata spectacolului : 1h si 45- - spectacolul nu are pauza

Actori:

Marian Adochiței, Dan Cojocaru, Liliana Cazan, Turchian Nasurla, Paula Prodan, Georgiana Rusu, Alina Mantu, Remus Archip, Andrei Cantaragiu, Theodor Marcu, Cosmin Mihale, Lana Moscaliuc, Mirela Pană, Dana Trifan Enache, Luiza Martinescu

Regia artistica: Iulian Enache
Scenografie: Sanda Mitache
Muzica: Adrian Mihai

 

Galerie foto