Comunicate de presa

„Șobolanul Rege” – ultima reprezentaţie înainte de participarea la Festivalul de la Avignon. Marţi, 6 iunie, de la ora 13– conferinţă de presă pe tema viitoarei premiere

Publicul constănţean va avea prilejul să vadă duminică, 4 iunie, de la ora 19, ultima reprezentaţie a piesei „Șobolanul Rege”, de Matei Vişniec, înainte de participarea la două festivaluri importante. Mai întâi va fi participarea la Festivalul de Teatru Atelier de la Baia Mare, iar apoi spectacolul a fost selecţionat pentru Festivalul de la Avignon, cel mai mare festival de teatru din lume.
„Șobolanul Rege” a fost jucat în premieră pe ţară la Constanţa, în stagiunea trecută şi îl are ca regizor pe directorul artistic al teatrului constănţean, Radu Dinulescu. Este o piesă care conţine multe dintre obsesiile lui Matei Vişniec. Pe lângă faptul că este dramaturgul român cel mai jucat, la ora actuală, în lumea largă, el este şi jurnalist la Radio France International, cunoscând din interior transformările suferite de mass media în ultimul timp. De aceea, multe dintre piesele sale tratează influenţa nefastă a jurnalismului senzaţionalist, care a ajuns să reprezinte esenţa mizeriei umane, aşa cum şobolanul este imaginea absolută a murdăriei.
„Șobolanul Rege” prezintă o lume urâtă şi nebună, a cărei interfaţă cu publicul este jurnalistul, interpretat de Iulian Enache. Obiectivul său devine, pe parcurs, câştigarea coroanei de rege al audienţei, a primului loc în jurnalele de ştiri.
În distribuţie mai sunt Maria Lupu, pe care o veţi vedea pe scenă într-un costum respingător, de şobolan, Remus Archip, Marian Adochiţei, Mihai Sorin Vasilescu, Andrei Cantaragiu, Adrian Dumitrescu, Mirela Pană, Georgiana Mazilescu şi Ana Maria Ştefan, fiecare jucând mai multe personaje.
Scenografia este semnată de Sanda Mitache, muzica, de Mihnea Brumariu şi montajele video, de Alexandru Bibere.

Dar week-end-ul teatral începe cu „Bătrâna şi hoţul”, piesa dramaturgului Viorel Savin, careva fi reprezentată sâmbătă, 3 iunie, de la ora 19. Protagonista acestei montări este Ileana Ploscaru, decana de vârstă a actorilor din Constanţa, cetăţean de onoare al oraşului nostru. Partenerul său este actorul Dan Cojocaru, iar în roluri episodice au fost distribuiţi Alina Manţu şi Alexandru Medveghi. Regizorul Iulian Enache, care a şi jucat pe vremuri în această piesă, vrea să conducă publicul spre o meditaţie asupra artei şi artiştilor:„Nu poți opri prezentul și de aceea în fiecare zi trebuie să renunțăm la trecut… Și, pentru că nu-l putem opri, încercăm să-l recreăm. Omul, al cărui trecut „este deja pe cale de dispariţie”, este emoţionat, în adâncul său, de cuvinte ca „renaştere” şi „revoltă”. Veșnicia artei este, în aparență, soluția optimă. Este, cu siguranță, salvarea celor incluși sau vizați de opera respectivă. Ce ne facem cu ceilalți… cu cei ce se visează artiști sau se pretind posesori de talent și ne invadează cu forța, pe toate canalele de comunicare, prezentul?”
Scenografia este semnată de Lăcrămioara Dumitraşcu, iar muzica, de Adrian Mihai.
 
Anunţ important:
Marţi, 6 iunie, de la ora 13, jurnaliştii sunt invitaţi în foaierul Teatrului de Stat Constanţa la o conferinţă de presă cu regizorul grec Yannis Margaritis.
În această perioadă se desfăşoară repetiţiile pentru următoarea premieră a Teatrului de Stat din Constanţa, sub conducerea regizorului mai sus menţionat. Vă amintim că jurnaliştii sunt bineveniţi să asiste la repetiţii, dacă doresc să-şi formeze o impresie înainte de premieră. Secretariatul literar al teatrului vă stă la dispoziţie cu informaţii referitoare la orele de repetiţii.
 
Vă aşteptăm cu drag la teatru și vă mulțumim pentru mediatizarea reprezentaţiilor noastre!